11.5.2009

Harakanpesä

Tuli viime viikolla energialaitokselta vuosittainen tasauslasku. Melkein nousi tukka pystyyn, kun näin että pitää maksaa viimetalvisesta lämmityksestä ja sähkön käytöstä lähes 500 euroa lisää!

Olihan täällä toki kylmempää kuin moniin vuosiin ja taloa piti lämmittää jopa päivisin, kun olin sairauslomien takia paljon kotosalla. Yleensä säädän päivälämpötilan 17 asteeseen, mutta vaikka se koirille riittääkin, ei se minulle ole tarpeeksi.

Tätä meidän kotiamme lämmitetään maakaasulla. Keskuslämmityskattila lähtee käyntiin aina, kun lämpötila olohuoneessa putoaa säädetyn alapuolelle. Vesikin kuumenee samalla konstilla. Kun kuumavesihanan kääntää auki, kellarissa tohahtaa. Lämpö pysyy sisällä juuri sen ajan kuin sitä pidetään päällä. Vanhassa, joskus 20-30-luvulla rakennetussa talossa ei ole eristeitä juuri ollenkaan. Ulkoseinissä, parin tiilikerroksen välissä on vain ilmaa. Yläkerran kylpyhuoneessa saa laskea minuuttikaupalla lämmintä vettä ennen kuin se on - lämmintä. Kylmien seinien sisällä olevat kylmät vesiputket eivät säilytä vettä kuumana yhtään.

Vaikka asummekin vuokralla, olemme vähän itse remontoineet taloa lämpimämmäksi ja lisänneet eristyksiä sinne minne se on mahdollista. Koko talo on kuitenkin vieläkin kuin harakanpesä. Ovista vetää ja työntää ja verhot heiluvat ikkunoissa, vaikka kuinka ne sulkisi kunnolla. Muutamassa ikkunassa on sentään kaksinkertaiset lasit, mutta suurin osa taitaa olla vielä ihan alkuperäistä mallia.

Belgiassa on vasta viime vuosina kiinnitetty huomiota talojen lämpöeristyksiin ja uusien talojen seinät ja katot onkin jo pakko eristää kunnolla. Useat kunnat myöntävät myös ns. energialainaa remontoijille, jotka korjaavat vanhat harakanpesät pitävämmiksi. Saa nähdä, koska meidän vuokraisäntämme haluaa ryhtyä taloa remontoimaan. Vaikka miksipä hän sellaiseen hommaan alkaisi, kun vuokra tulee tilille kuukausittain ja vuokralainen maksaa lämmityskulut. Vuokra ei ole korkea, mutta kuukausittainen kaasu- ja sähkölaskumme on kyllä melko suuri.

Huomasin tosin yllätyksekseni, että tästä lähtien maksamme vähemmän sekä kaasusta että sähköstä kuin viime vuonna. Hyvä niin, mutta jos ensi talvikin on kylmä, on taas vuoden päästä odotettavissa tasausta usean satasen edestä.

Jossain tuolla lehvistön sisällä on oikea harakanpesä
Puu on talomme edessä, vilkkaan tien varressa. Pesässä
taitaa olla hautomisen aika, kun on viime aikoina
ollut kovin hiljaista.

6 kommenttia:

Famu falsetissa kirjoitti...

Tasauslaskut ovat ikäviä. Meilläpäin siirrytään piakkoin reaaliaikaiseen sähkönkulutuksen mittaamiseen. Sitten laskut ovat ajan tasalla ja itsekin pystyy seuraamaan kuinka paljon sähköä kuluttaa.

Marjukka kirjoitti...

Kyllä tuollaiset "yllätyslaskut" ovat inhottavia. Me saimme kerran "yllätysvesilaskun". Vettä oli mukamas kulunut vuoden aikana viiden vuoden määrä, vaikka väki oli vähentynyt yhdellä. Eivät uskoneet, kun väitimme, että vesimittarin pitää olla rikki, muuten ei ole mahdollista tuollainen kulutus. Vaihtoivat uuden mittarin, ja sen jälkeen on kulutus ollut taas ihan normaalia. Eivät kuitenkaan suostuneet korjaamaan laskua "normaaliksi", vain vähän hyvittivät.

Tuija kirjoitti...

Famu falsetissa: Reaaliaikainen kulutuksen mittaaminen on hyvä idea. Olisi paikallaan täälläkin.

Marjukka: Olinkin kokonaan unohtanut vesilaskun. Sitäkin varmaan "tasataan" taas piakkoin. Saatiin talvella yksi salavuoto kiinni, joten toivottavasti maksu vähän edes pienenee.

Stazzy kirjoitti...

Mä taas veikkaan, että meille tulee seuraavassa tasauslaskussa melkoisesti takaisin. En ymmärrä mitä ihmettä edelliset asukkaat, joiden mukaan arvio siis on tehty, ovat kaasun kanssa lotjanneet, mutta me ei ikinä käytetä pienessä kaksiossa 150 euron edestä kaasua kuussa. :o

En muuten tiedä miten Belgiassa, mutta täällä voi kaasulaskutyypiksi vaihtaa "relevé sur honneur", eli joka kuukausi ilmoitetaan GDF:lle kaasumittarin lukema, ja sen mukaan laskutetaan. Sitten pari kertaa vuodessa käy kaasuputkimies varmistamassa mittarilukemat. Me tehtäisiin moinen, jos kaasumittari ei olisi käytävässä lukkojen takana...

Tuija kirjoitti...

Stazzy: Ei meillä Flanderissa tuollaista systeemiä ainakaan vielä ole. Tiedä sitten, mitä tapahtuu, kun Luminus on nyt myyty ranskalaisille.

annnim kirjoitti...

Odotan itsekin kauhulla, miten paljon saan maksella extraa kuluneen vuoden lämmöstä Belgiassa. Olen Suomessa tottunut lämpimään sisäilmaan, niin oli talvella vähän vaikeuksia pysyä lämpimänä Brysselissä, jossa ikkunat ovat yksinkertaisia. Mulla sattuu kämpän lattia vielä olemaan laattaa, joka on aina ihan kylmä, vaikka olisi lämminkin ilma. Kylmällä se sitten vielä viilentää kämppää lisää.