3.6.2009

Vaalien aikaan

Sain tänään pikakurssin työpaikkamme ammattiyhdistysliikkeiden poliittisista päämääristä. Meillä on pian vaalit, joissa valitaan jäsenet komiteaan, joka neuvottelee työnantajan edustajien kanssa työehdoista ja muista tärkeistä asioista.

Aulojen seinät ovat täynnä naamajulisteita, sähköposti täyttyy vaaliviesteistä ja postilaatikkoonkin pujahtaa päivittäin useita mainoksia itseään kehuvista järjestöistä. Minulle nämä järjestöt ovat jäänet aika vieraiksi vaikka aina olenkin äänestänyt. Ääneni on mennyt sille järjestölle, jonka listoilla olen jonkun tutun naaman nähnyt. Nyt tiedän paremmin. On kristillis-demokraattinen järjestö, liberaaliaatetta kannattava ryhmittymä, sosialistinen liitto ja siitä erkautunut entinen kommunistinen ryhmä, jonka johdossa oleva henkilö kuuluu italialaiseen oikeistopuolueeseen (?). Lisäksi on muutama pienempi rypäs, jotka ovat jostain syystä aikoinaan jättäneet alkuperäisen osastonsa. Joku ryhmä kannattaa seisahtunutta linjaa, joku toinen taas haluaa radikaalimpaa otetta asioihin ja kuulin, että joku haluaa jopa paluuta menneisyyteen.

Tieto lisää tuskaa, eikä pikakurssista tainnut ollakaan apua. Sen verran ymmärrän, että komiteaan valitaan vain listoilla ensimmäisinä olevat (jos lista saa tarpeeksi ääniä). Taitaa tälläkin kertaa käydä niin, että annan ääneni listalle, jolla on eniten tuttuja nimiä.

Nämä meidän vaalit ovat samoihin aikoihin kuin EU-vaalit. Täytyy nolona tunnustaa, että ensimmäistä kertaa jätin käyttämättä EU-äänioikeuttani. Se oli ihan vahinko. Olin suunnitellut ennakkoäänestäväni viikonlopun aikana reissumme jälkeen. Varmistin, että vaalitoimitus onnistuu vielä 30.5. ja sunnuntaina ajelin Brysseliin. Suurlähetystön ovet olivat visusti kiinni ja hetken ovea kiskottuani tajusin, ettei päivä ollutkaan 30. vaan 31.! Ääneen en viitsinyt manata, kun oli sen verran turisteja ympärillä, mutta aika lailla harmitti.

Onneksi valitsemani ehdokas taitaa ilman minunkin ääntäni parlamenttiin päästä. On hänellä sen verran poliittista ja muutakin kokemusta, että tarpeellinen määrä ääniä tulee varmasti.

2 kommenttia:

Unelma kirjoitti...

Minäkin kävin jo ennakkoäänestämässä.

marjukka kirjoitti...

Äänestämässä käyn minäkin joka kerta, vaikka välillä tuntuu, että aivan sama kuka mihinkin pääsee. Itseään monet kuitenkin lopulta vaan ajattelevat sinne (eduskunta, EU-parlamentti tms.)päästyään.