3.3.2010

Unohdettu maauimala

Tässä maassa on paljon unohdettuja ja melkein kadonneita rakennuksia, on pysähtyneitä tehtaita, hoidon lopettaneita sairaaloita, haamulinnoja. Olenpa kuullut metsän keskelle kadonneesta huvipuistostakin. Toistaiseksi olen löytänyt paikoista vasta yhden, Hofstaden maauimalan.

Vuosien ajan Euroopan suurimman maauimalan titteliä kantanut laitos on nyt unohdettu ja ränsistynyt.


Arkkitehti Charles Van Nuetenilla oli uimalaa suunnitellessaan 1930-luvulla mielessään olympia-allas, mutta suureellinen suunnitelma toteutui vain osittain.


Aluetta hallitsi lasitettu, hevosenkengän muotoinen kahvila, joka näytti kelluvan altaan yläpuolella.

Uimalan mukavuuksiin kuului myös hyppytorni.

1930-luvulla uimalassa, viereisellä hiekkarannalla ja virkistysalueella saattoi rentoutua päivittäin jopa 35000 ihmistä. Aluetta kutsuttiinkin köyhän miehen merenrannaksi. Ne brysseliläiset ja läheisen Mechelenin asukkaat, joilla ei ollut varaa matkustaa merelle saakka, pääsivät nauttimaan rantaelämästä vain parin kymmenen kilometrin päässä kotoaan. (Kuva kopioitu internetistä)Maauimala suljettiin vuonna 1978. Aikoinaan niin upea laitos oli vuosien saatossa mennyt huonoon kuntoon, eikä täyttänyt enää nykyajan hygieniavaatimuksia. Uimalan rakennukset jätettiin kuitenkin paikoilleen ja aikomuksena kuulemma on niiden kunnostaminen museoksi.

Näkymä hiekkarannalle helmikuussa

Nykyisin Hofstaden virkistysalueella on urheiluopisto ja -museo, uimaranta, lasten leikkipuisto ja useita pieniä järviä kiertävät ulkoilureitit. Varsinkin talvella siellä on mukava kuljeskella koirien kanssa, kun rannat eivät ole täynnä väkeä.

Kuvat otettu myrskyisänä sunnuntai-iltapäivänä.

5 kommenttia:

Unelma kirjoitti...

Mielenkiintoinen juttu. Missä nyt käydään uimassa?

Famu falsetissa kirjoitti...

Museoitu maauimala. Enpä ole moisesta ennen kuullutkaan. 30-luvun kuva on hauska.

Tuija kirjoitti...

Unelma: Uimassa käydään nyt viereisessä tekojärvessä. On hiekkaranta ja kaikki.

Famu: Belgiasta löytyy kaikenlaisia kummallisuuksia museoituina. Yritän etsiä niitä lisää.

Fjordinna kirjoitti...

Hurmaavan jännittävä. Uskomatonta että paikka on säilynyt uudisrakentamiselta Belgian kokoisessa maassa.

Tuija kirjoitti...

Fjordinna: Täällä on paljon rakennuksia ja rakennelmia, jotka on vain jätetty niille sijoilleen. Tieto niistä alkoi kutkuttaa ja yritänkin löytää jonkun toisenkin salaisen kohteen.