15.10.2010

Hidas risotto

Olen kuulkaa vasta muutama vuosi sitten tajunnut, että se risotto, jota aikoinaan kotona lapsille keittelin ja josta kaikki tykkäsivät, ei ollutkaan risottoa! Pitkästä riisistä ja mitä-milloinkin-höysteistä tehtyä ruokaa kutsuisin nyt ehkä riisipadaksi, -ilotteluksi, -humpuukiksi tms. Risotosta se oli kaukana.

Eilen tein pitkästä aikaa ihan oikeaa risottoa pitkän kaavan mukaan. Siihen tuli purjoakin. Keittelin kauan ja sekoittelin hitaasti, välillä lisäsin kauhallisen kanalientä ja taas sekoittelin. Lopputulos oli jälleen kerran parempi kuin koskaan! Valokuvia en ehtinyt ottaa, kun ruoka jo katosi nälkäisiin suihin.

Jos jotain kiinnostaa, niin näistä aineista ja näillä neuvoilla sain herkun aikaan:

Tarvitaan:

2 keskikokoista purjoa
Muutama oksa tuoretta rakuunaa (lehdet vain käytetään)
Aimo kimpale voita
Parisen desiä risottoriisiä (minulla oli Carnarolia kaapissa)
Lasillinen kuivaa valkoviiniä
Litran verran hyvää kanalientä
Vasta jauhettua mustapippuria
Parmesan-juustoa lastuina

Näin tehdään:

Voi sulatetaan pannussa tai kattilassa, lisätään paloitellut purjot ja n. puolet rakuunan lehdistä. Pyöritellään hissuksiin 10 - 15 minuuttia, kunnes purjo on pehmeää. Lisätään riisi. Sekoitetaan hyvin purjon joukkoon. Seuraavaksi lorautetaan valkoviini kattilaan ja jatketaan hämmentämistä kunnes lähes kaikki neste on imeytynyt riisiin. Lisätään kuumaa kanalientä soppakauhallinen kerrallaan. Sekoitellaan koko ajan. Uusi kauhallinen lisätään aina kun risotto tuntuu vähän tönköltä. Näin jatketaan, kunnes riisi on sellaista haukattavan kypsää. Touhussa menee ainakin puoli tuntia. Jossain vaiheessa sekoittelua ja liemen lisäystä voi loput rakuunan lehdet heittää joukkoon.

Kun risotto tuntuu omaan makuun sopivan kypsältä (saa olla aika kostean mehevää mössöä), maustetaan sekoitus mustapippurilla. Lopuksi vielä sekoitetaan joukkoon parmesan-juusto. Voi sitä juustoa vielä lautasellekin lisäillä. Tai paistaa juustosipseiksi, jos huvittaa. Siinähän ne sekoittelun ohessa paistuvat.

Jotta risoton hämmentäminen ja hellan vieressä seisominen ei tuntuisi tylsältä, voi viereen ottaa viihdykkeeksi lasillisen risottoonkin lorautettua valkoviiniä. Sen ajoittainen hörppiminen auttaa ja lisää myös ruokahalua.

Koska eilen oli torstai, jolloin kanakauppias vierailee meidän kylällä, syötiin risoton seurana grillibroileria.

3 kommenttia:

Heli kirjoitti...

Kuulostaapas hyvältä :) Kuinka iso annos tuolla reseptillä tulee?

Unelma kirjoitti...

Nyt selvisi minullekin, että en sitten olekaan risottoa koskaan tehnyt. Minähän olen tunkenut sinne pataan kaiken maailman herne-maissi-paprikat. :)

Tuija kirjoitti...

Heli: Jos nälkä ei ole iso, niin kyllä siitä pitäisi kolmelle piisata.

Unelma: Joopa joo, ei ole risottoa se, mutta hyvää silti :)