10.2.2009

Mustien housujen lyhentäminen - Lyhyt oppimäärä

Jos satut olemaan persjalkaista mallia oleva naisihminen tai mikset mieskin, joudut jossain elämäsi vaiheessa tilanteeseen, jolloin ostamissasi housuissa on liian pitkät lahkeet. Silloin on järkevintä maksaa muutama euro kaupan ompelijalle ja antaa hänen lyhentää housut sopivan mittaisiksi.

Ellet kuitenkaan huomaa/tajua/viitsi/raatsi/kehtaa asiaa hoitaa myymälässä ja kannat housut kotiin ajatellen "kyllä minä nämä itse lyhennän", muista ainakin tehdä homma päivänvalossa. Varsinkin jos housut ovat mustat. Tosin mustia housujahan et toki osta, jos talossa on yksi valkoinen ja yksi ruskea koira, joista kummastakin irtoaa kiitettävä määrä karvoja, joita ei saa irti kankaasta muuta kuin pinseteillä nyppimällä.

Kun housut ovat roikkuneet kaapissa viikon tai kaksi, kenties yli kuukauden, tulee yhtäkkiä hetki, jollon tajuat tarvitsevasi niitä seuraavana päivänä. "No, äkkiäkös minä yhdet housut nopeasti lyhennän", sanot ja ryhdyt tuumasta toimeen illalla yhdeksän jälkeen. Raahaat ompelukoneen esille, virität silityslaudan ja -raudan siihen viereen, peität tuolit muillakin ommeltavilla ja korjattavilla asusteilla ja tuot samaan läjään vielä kaikki silitystä kaipaavat vaatteet, koska "samallahan nuokin tuosta hoidan pois". VÄÄRIN! Ota vain ja ainoastaan ne mustat, lyhennystä kaipaavat housut kaapista ja lyhennä ne!

Hae kellarista tai autotallista kunnollinen kohdevalo valaisemaan työtäsi. Älä siristele silmiäsi puolipimeässä kattolampun alla ja yritä arvata, kuinka paljon punteista pitää pois leikata. Älä myöskään väkisin yritä saada ompelukoneen puolaa paikoilleen. Ei se onnistu, jos puola on väärin päin pesässään. Jos löydät tarpeeksi valonheittimiä ympärillesi, näet pistää langan ompelukoneen neulansilmään etkä pistele nuppineuloilla sormiisi. Valoisassa näet myös paremmin poimia pudonneet neulat matolta kuin pimeässä. Myös ommellessa valosta on hyötyä. Näet heti, jos lanka katkeaa tai muuten irtoaa etkä turhaan anna pelkän neulan rei'ittää lahkeen suuta.

Kun housut lopulta on lyhennetty, koirankarvat nypitty pois ja uusi käänne silitetty, voit olla tyytyväinen. Mustassa ei ompelusauman mutkittelu näy yhtä selvästi kuin esimerkiksi vihreissä tai oransseissa housuissa. Vaikka sen värisiä et ehkä kaupasta löytäisikään, tai jos löytäsit, et ehkä ostaisi. Tai mistäs minä sitä tiedän eikä se minulle kuulukaan.

3 kommenttia:

Eeva kirjoitti...

Voi kuule, mulla olisi edessä ihan tismalleen kuvailemasi tilanne. Nyt vaan tuli tenkkapoo, että mitkä housut laitan ensiksi?? Ja jätän suosiolla ne muut. Sekä silitettävät. Mankeloitavatkin pyykit jätän, samoin viikkausta odottavat :DDD

Famu falsetissa kirjoitti...

Juuri niin! Minulla on roikkunutvaatekaapissa kahdet musta lyhennystä kaipaavat mustat jo yli kaksi kuukautta. Yleensä lyhennän housut silitettävällä palttausnauhalla. En edes omista ompelukonetta. Esimerkkisi innostaa. Ehkäpä tartun hommaan huomenna.....

Tuija kirjoitti...

Silitettävää nauhaa olen minäkin joskus kokeillut, mutta en varmaan osaa silittää tarpeeksi hyvin, kun se ei tunnu pitävän. Nyt pitäisi vielä saada farkuista vähän pois, mutta en minä joka ilta viitsi ompelukonetta rääkätä.