16.3.2009

Kaikenlaisia kosteusmittareita

Meillä on kotona kosteusmittari, tai oikeastaan kaksi, jos mukaan lasketaan telkkari. No hyvä on, neljä sitten, jos nuo koiratkin otetaan laskuihin mukaan.

Päästin aamulla nelijalkaiset mittarit pihalle ja arvioni mukaan ilman kosteus oli lähempänä sataa. Elukat vain piipahtivat lähimmällä nurmikon läntillä ja kosteuttivat sitä entisestään. Toinen tosin etsi puskaa, kukkapurkkia, multasäkkiä, ämpäriä tai jotain muuta soveliasta, minkä vieressä jalkaa voi nostaa. Pissiminen on tarkkaa touhua.

Napsautin telkkarin päälle ja ymmärsin paremmin syyn koirien nopeaan sisään tuloon. Televisio ilmoitti väreillään, että ulkona oli erittäin kosteaa eikä sisälläkään ihan rutikuivaa tainnut olla. Vikahan siinä varmaan on, ja kerran raahasin töllöttimen jopa korjattavaksi outojen värien takia, mutta ei se miksikään muuttunut. Kun ulkona on viileää ja sumuista tai sateista, muuttaa televisioni kaikki värit lämpimän oranssinoloisiksi. Mukana on myös kirkasta sinistä ja vihreää. Ihan raikkaan ja iloisen näköistä. Ohjelmien seuraaminen vain on vaikeaa, kun koko ajan pitää pohtia, mitkä ne oikeat värit olisivatkaan.

Telkkarini on kohta kymmenen vuotta vanha ja kosteusvärivika on siinä ollut alusta alkaen. Vuosien mittaan olen oppinut, kuinka ongelma ratkaistaan. Annan iloisten värien loistaa jokusen minuutin ja sitten katkaisen virran hetkeksi. Kun uudestaan pistän telkkarin päälle, ovat aamu-uutisten toimittajat taas itsensä värisiä. Joskus olemme tv:n kanssa niin eri mieltä, että joudun toistamaan toimenpiteen useita kertoja ennen kuin se antaa periksi.

Voihan olla, että telkkarini suorittaa omavaltaista itsesensuuria tai yrittää olla vitsikäs. Ihan minua varten se selvästikin värittää urheiluohjelmat, vaikka olen sanonut, että kyllä minä niitä joskus tykkään katsoa. Kaikenmaailman tietokilpailut ja tosi-tv-lähetykset kuuluvat sen epä-suosikkeihin, mutta sitä en ymmärrä, että elokuvienkaan päälle se ei tajua.

Kaipa tuota kuitenkin on kärsittävä niin kauan kuin se meillä on. Vaihtakoon värejä, minä vaihdan takaisin. Vielä en aio uutta, seinää peittävää lätyskätelkkaria ostaa.

Ai niin, se oikea kosteusmittari, se on olohuoneen pimeimmässä nurkassa lipaston päällä. Ihmelaite kertoo ilmankosteuden lisäksi auringon nousun ja laskun, kuun kierron, ilman lämpötilan ulkona ja sisällä sekä paljon, paljon muuta. Ottaa kuulemma tiedot satelliiteista. Minä en sitä matematiikkaa ymmärrä. Riittää, jos koirat ja telkkari kertovat, että ulkona on sumuista ja sateista. Sen voin itsekin helposti varmistaa pistämällä nenäni ulos.

Ihan huvikseni äsken tarkistin, mitä satelliittiohjattu vehje tämän aamun säästä kertoo. Sen mukaan ulkolämpötila on 6,2 astetta ja sisällä värjötellään 19,3 asteen lämmössä.
Kosteusprosentti ulkona on 90 ja sisällä 43. Ähäkutti, tiesinpäs, että koirat ja telkkari olivat oikeassa!
Aurinko nousi klo 7:46 ja laskee 19:42. No mutta, kohta on päivä yötä pidempi. Kiva, kiva, kevät taitaakin olla jo pidemmällä kuin tajusinkaan.
Kuu näyttää olevan pienemään päin. Senkin olisin viime aikaisten yövalvomisten perusteella tiennyt ilman laitettakin.

Tuleville päiville tuo masiina lupailee aurinkoista säätä. Katsotaan, onko oikeassa. Vielä ei aurinko sumun läpi ole pilkottanut.

3 kommenttia:

Marjukka kirjoitti...

Toivottavasti se masiinasi lupailee tänne meillekin päin kaunista, niin pitkään on taas ollut tätä harmaata!

Famu falsetissa kirjoitti...

Tännepäin luvattiin taas lumisadetta. Olen niiiin kyllästynyt talveen.

Tuija kirjoitti...

Joo, minäkin huomasin, että lunta taitaa sinne taas tulla. Jospas vähän ohjelmoisin tuota taikamasiinaa niin, että näyttäisi pelkkää aurinkoa joka paikkaan ;)